Na vál nasypeme mouku, cukr, nastrouháme citronovou kůru ze 1/4 citrónu a prášek do pečiva. Utvoříme důlek, do kterého dáme žloutky a nakrájené studené máslo a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do mikroténové fólie a dáme odpočinout na hodinku do chladu. Potom těsto rozválíme nejlépe na pečicím papíru na velikost plechu, na kterém budeme péct. Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme na plech, upravíme do tvaru plechu, mírně povytáhneme i do okrajů, uhladíme okraje a dáme do trouby na 160° na deset minut předpéct. Mezitím si očistíme a nakrájíme jahody a ušleháme dotuha sníh ze čtyř bílků. Do ušlehaného sněhu zašleháme moučkový cukr - 1-2 lžíce. Předpečené těsto vytáhneme z trouby, poklademe nakrájenými jahodami, lehce poprášíme vanilkovým cukrem, na jahody opatrně rozetřeme sníh a dopečeme asi 15 minut, až povrch koláče začne mírně hnědnout.
Levandule lékařská – Lavandula
angustifolia - půvabná
rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž
se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech...
zobrazit článek